Monday, November 3, 2008

Voetbal en nog eens voetbal

Het leukste oranje team is toch wel de Sunshine Tigers. Ze zijn te bewonderen in Irvine op vroege zaterdagochtenden en op woensdagavond wordt er getraind. Knaloranje shirts, dito sokken en bijpassend haarstiekje. Jawel, het is een meisjesteam. Er wordt tijdens de training niet alleen gedribbeld, ook de radslag en handstand worden geoefend. En het schijnt nodig te zijn heel hard en hoog te gillen als jouw team gaat scoren of als er iemand tegen dreigt te scoren. Bij trainingspartijtjes is het dan ook een gegil van jewelste. De trainers laten het over zich heen komen maar matten ze ondertussen wel af. En na tien weken kunnen ze aardig dribbelen. En goed verdedigen. Mede dankzij coach Hugo, hier op de foto te zien in een trainingspartijtje. Niet alleen LA Galaxy haalt dus zijn trainers (al is het dan tijdelijk) uit Nederland. Deze Estelle houdt het gelukkig ook wat langer vol hier dus Hugo heeft het seizoen afgemaakt (duurde 10 weken, dat scheelt ook).

De wedstrijden eindigen officieel in gelijkspel. Daarmee laten de meisjes zich niet helemaal bedotten (behalve bij groot verlies) maar het idee erachter werkt aardig. Tot 8 jaar spelen ze vooral voor de lol en om de vaardigheden te vergroten. Dus geen
opstelling, geen goalie en vooral lol. Niet elke coach hield zich aan deze regels dus soms hadden ze tegenstanders die drie dametjes voor hun eigen goal lieten hangen ("defense"). Dat is best lastig aanvallen. De Sunshine Tigers hebben zich er wel goed aangehouden. Het straalde er van af. Tijdens de training maar ook tijdens wedstrijden waren ze allemaal even goedgemutst. En hoewel Imke de enige was die naar een andere school ging, werden ze allemaal even goede vriendinnen. Imkes rol in de wedstrijd was om bij een counter van de tegenstander als een gek terug te rennen om de bal te onderscheppen. En dat deed ze met toewijding. Getuige ook haar rode hoofd na de laatste wedstrijd. Na deze laatste wedstrijd werd de vlag opgeknipt en kreeg iedereen zijn naam. Ook de coaches. Lori was overal bij (want op zaterdagochtend werk ik tegenwoordig op de Nederlandse school).

No comments: