Wednesday, January 2, 2008

The Getty met opa en oma

Kerst was leuk. Een hele lekkere Kip-in-wijn gegeten en de meisjes hebben inderdaad weer prachtige kado's gehad. Toch nog even een foto van hun nieuwe outfits (en de nieuwe kerst-huis-broek van opa).
De dag na kerst nog even een lange dag op pad geweest voor opa en oma weer terug zouden gaan naar NL. Naar LA dit keer en zeer specifiek, naar The Getty Museum en dan via Santa Monica terug naar huis.


Hugo was ook nog niet in the Getty geweest, wij waren er al even met het bezoek van november (zie die blogs) geweest. Een prachtige omgeving met veel te veel kunst om in een dag te kunnen bekijken. Voor de architectuur en de tuinen alleen al kom je ogen tekort, we hebben lekker in de tuin gelegen (en gerold want het was zulk mooi kort gras en een perfecte helling). Het onderhoud en materialengebruik (allebei van de hoogste orde) wekte verbazing bij ons bezoek. Hugo wist daarnaast te vertellen dat de stichting die de meneer Getty heeft nagelaten verplicht dat er elk jaar iets van 200 miljoen dollar aan kunst moet worden besteed. Dan kun je wel nagaan waarom sommige anderen zich uit de markt gedrukt voelen... Wel goed dat er zo'n kunstkoopverplichting is, want ze blijven zich dan vernieuwen in plaats van alleen maar verfraaien en meer mensen aannemen (bijvoorbeeld). Niet dat er nu niet al genoeg mensen aan het werk waren: per zaal twee suppoosten om de kunst te bewaken. Er is een zaal vol Dutch artists (Rembrandt en zijn vrienden). Daar word je een beetje chauvinistisch van. Zeker als je dan een schilderij ontwaart van de St Bavo in Haarlem (schilder even vergeten...).
Kijk Imke, dat heeft iemand een paar honderd jaar geleden geschilderd aan de hand van de kerk op de markt in Haarlem, daar wonen we vlakbij in NL! Lori vond het schilderij met de leeuw het mooist. En de kinderruimte met het voorleesbed (naar antiek voorbeeld) en de foam pijpen waarmee je het kunstwerk op het plein van the Getty Museum na kan maken scoorde weer goed. Wel een beetje druk dit keer. Het hele museum was vergeven van de Italianen. Zal wel door hun chauvinisme komen; eigen kunst kijken in het buitenland, denk ik dan met mijn ervaring met deze stroming.

Na the Getty een kleine rondleiding door LA en toen door naar Santa Monica. Deze badplaats van LA heeft zowaar een winkelstraat, evenwijdig aan de boulevard. Het was alleen behoorlijk koud geworden dus we hebben er vooral wat warme chocomel en een warme trui voor Imke gezocht. En naar een zeer vermakelijke straatartiest gekeken met coole moves. Toen snel gegeten in een gezellige kroeg (ze zijn er wel!) en weer op huis aan. Imke wilde haar nieuwe GAP-trui uitdoen in de auto maar door de vermoeidheid en beperkte bewegingsruimte lukte het niet erg. Leverde wel een zeer leuk plaatje op, al vond zij van niet...

2 comments:

kastelke said...

Jullie zijn al aardig ingeburgerd in California!
Jaren verzamelen van mijn kant leverde me een lange lijst op met allemaal bloggende Nederlanders en Vlamingen die in diverse staten in Amerika wonen. Deze kan je hier lezen:
http://www.allesamerika.nl/forum/viewtopic.php?f=12&t=5806&p=74391#p74391
Andrea had me jullie blog doorgegeven en zoals je kan zien heb ik jullie onderaan toegevoegd in het lijstje van California. Kan je ook eens kijken wie er eventueel nog in jullie 'buurt' woont.
Nog veel plezier ginder!

@ndrea said...

Haha, nu mag je wel uitkijken wat je schrijft... gelijk een paar honderd extra lezers! ;)