Tuesday, October 23, 2007

Update Wildfires

Nog maar een update over de nieuwsflash van gisteren. Het is bij ons in Irvine niet zo dreigend als de berichten in Nederland doen overkomen. De branden zijn vooral in de gebieden in de bergen en rond San Diego (een stuk zuidelijker). Wij wonen midden in bewoond gebied, en zijn dus niet in enige line of fire.

Er zijn verschillende brandhaarden in de hele staat, van LA tot aan San Diego, en die bij ons, de Santiago Fire was vandaag een stuk minder omdat de wind wat was gaan liggen. Hugo kon zelfs een stukje hardlopen! Deze brand is ook gestopt voor het de huizen kon bereiken. Bij de meeste wildfires lukt het de brandweerlui om woonwijken te besparen, ook al omdat er een duidelijke overgang in begroeiing is. We hebben dan ook de "best firemen of the world" hier.

De stank en stof in de lucht is nog wel goed merkbaar. Benauwend voelt het, niet in het minst omdat het ook gewoon warm is (rond de 35 graden in de middag en 27 's nachts). Ze vinden de branden dan wellicht al bijna normaal, de luchtkwaliteit wordt wel serieus genomen. Kinderen worden binnen gehouden en op scholen wordt niet buiten gesport en worden pauzes kort en/of binnen gehouden. Ik heb er nog niet heel veel last van gehad, wel wat as op mijn was. En wie kan dat nou zeggen (anders dan voor een sinterklaasrijmpje)?

2 comments:

Anonymous said...

Hoi zussie,

Fijn om die info te lezen over de bosbranden. Het eerste wat ik maandagochtend op internet over dit onderwerp zag was een foto met als onderschrift "een brandweerman gaat in Irvine de vuurzee te lijf". En dat terwijl ik tot dat moment nog dacht "California is een erg groot gebied, het zal wel meevallen..."

xje van je zusje

Anonymous said...

Prima reden om een pr te lopen Hugo, zo met een brandje achter je aan (lopend vuurtje)

Boris