Friday, February 22, 2008

Hoover dam

Een weekendje Las Vegas kan door twee ingenieurs natuurlijk niet anders worden afgesloten dan met een bezoekje aan de Hoover dam. Ik kan het niet beter vertellen dan de Amerikanen op hun eigen site: "Hoover Dam is a testimony to a country's ability to construct monolithic projects in the midst of adverse conditions. Built during the Depression; thousands of men and their families came to Black Canyon to tame the Colorado River. It took less than five years, in a harsh and barren land, to build the largest dam of its time. Now, years later, Hoover Dam still stands as a world-renowned structure. The Dam is a National Historic Landmark and has been rated by the American Society of Civil Engineers as one of America's Seven Modern Civil Engineering Wonders."

Hij is vooral errug groot. En als bonus op het temmen van de rivier (waardoor het in 6 staten mogelijk werd beter gebruik te maken van het land) ook nog electriciteit. En dat hadden ze dus allemaal in het begin van de 20e eeuw bedacht en uitgevoerd.



De weg ernaartoe is ook de moeite waard. Bochtige bergweggetjes en ineens het uizicht op het stuwmeer. Na nog een paar bochten en een security check (die voor een lange file zorgde tegen de tijd dat wij alweer op de terugweg waren) kwam dan de dam zelf in zicht. We zijn er niet overheen gereden (ook een staatgrens overigens) maar daar gestopt en de dam een bezoekje gebracht.

We zijn met een lift naar beneden in de rots afgedaald naar een tunnel die tijdens de bouw is gebruikt om het water om te leiden. En we hebben de generatoren gezien waar de waterkracht wordt omgezet in electriciteit. Op maximale sterkte kunnen ze 1 miljoen huishoudens van stroom voorzien. Dus ze kunnen hier wel andere energiebronnen vinden dan olie, alleen daar rijden al die auto´s natuurlijk nog niet op.


1 comment:

Anonymous said...

Bedankt voor de interessante informatie